Reneszánsz Ruhák Webáruháza

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Címlap Rólunk írták, cikkek Kritika Kurtiziánképző

Kritika Kurtiziánképző

E-mail Nyomtatás PDF

PARTIZÁN

Kurtizánképző / Puchner Élménybirtok, Bikal

2013.10.20.

Ágens tavaly szerződött a tizenötödik századira dizájnolt reneszánsz élménybirtokra, Bikalra, miután a független színházi társulatok sokasága, így az Ágens Társulat is ellehetetlenült a kormány kultúraellenes politikája miatt. Az itt látható munkái közül egyik a Kurtizánképző című egyszemélyes interaktív színház. PROICS LILLA ÍRÁSA.

Az Ágens Társulat tagjai egyébként korábban is dolgoztak más produkciókban, ahogy a függetlenek többsége, Ágens azonban ide, Bikalra egyedül jött – feltételezem, nem is akartak több színházcsinálót felvenni –, társulatának tagjai jelenleg különböző helyeken dolgoznak, itt pedig más társakkal csinál más színházat.
Jelenetek az előadásból
Jelenetek az előadásból
A birtokon a kezdetek óta bemutatott előadások és egyéb színházi játékok közül Ágens egyik korai munkája a Kurtizánképző, amelyben egyedül van színen – nemsokára háromszázadszorra játssza el az Apródképző Színházteremben, ahova előadásonként közel száz ember is befér. Mindez az összes itt futó, ugyancsak nagy ismétlésszámmal játszott többi előadással együtt irtózatos mennyiségű munka – nem mintha a színházcsinálók közül bárki nagyon spórolhatna az erejével, de ez még ebben a relációban is kiemelkedően sok –: szerintem nem lehet sokáig ennyit dolgozni büntetlenül.
Nem hiszem, hogy van hely, ahol irrelevánsabban írhatnám, mint itt, de ideírom: az érvényes alkotás mindig és magasan a gazdaságossági szempontok fölött áll, még akkor is, ha naponta oktatnak ki az ellenkezőjéről. Nyilván könnyebb, élhetőbb a világ, ha van értő, befogadó, sőt vágyó közeg (ami lehet egyetlen ember is akár), de sokkal inkább az az aktuális feladat, hogy ezt hogyan lehet megteremteni, megerősíteni, semmint az, hogy anyagi megtérülés hogyan dominálja le legújabban is a művészetet. Nem tudom, milyen szempontok szerint működnek együtt Bikalon művész és fenntartó, nem tudom, mennyire bátrak hosszú távon előre gondolkodni, nem tudom, mekkora bizalmat, mekkora szabadságot kap az alkotó, de ez majd kiderül idővel.
Ágens több munkájában együttműködik a vállalkozás elsősorban lovaglással, lovakkal foglalkozó fiatal szakembereivel – őket nemcsak rendezi, de nyilván folyamatosan színházcsinálásra is tanítja, hogy részt tudjanak venni a produkciókban. Talán éppen azért is látta a birtokos ezt a történelmi korszakot jövedelmező vállalkozásnak, mert a vidéki turizmus kedvelt alkalmi programjai a lovassportok, így kézenfekvőnek tűnt az ötlet, hogy lovagi tornákat játszanak, s ezzel ki is jelölték az időszakot, amihez minden rendezvény kapcsolódik, így a Kurtizánképző is. Feltételezem, hogy aki arról döntött, hogy lovasokat vagy színészeket vegyen fel, nem gondolkodott abban, hogy akadnak lovagolni tudó színészek, ellenben úgy gondolta, a színészethez nem kell különös előképzettség vagy jártasság – ezt, halkan mondom, mert nem dolgom, de rosszul gondolta az illető.
A teljes cikk itt olvasható:
Módosítás dátuma: 2014. január 21. kedd, 09:08  

Termék ajánló | frissítés

1028
1028
109
109
110
110
1072
1072
1081
1081
107
107Belépés / regisztráció


Kosár

VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.